Hanna Hjalmarsson

G r a v e l

Mitt projekt Gravel kretsar kring mig och min lillebror, och våra olika livsval kopplat till klass. Vi arbetar på sätt och vis båda med sten, men våra liv är så olika; han arbetar som maskinist i en bergtäkt, och jag med lera och glasyr i min konstnärliga verksamhet.

Genom keramisk skulptur och videoinstallation vill jag diskutera våra livsval och hur olika de värderas. Jag har frågat mig hur min klassresa har påverkat mig och vad som händer med dem som väljer att stanna kvar.

J u r y m o t i v e r i n g :

Gravel lyfter frågor om klass och livsval, om värderingar av olika typer av arbete och om hur sammanhang förmår ändra vår blick på material och form.  Formerna påminner om industriell infrastruktur samtidigt som det finns ett handgjort organiskt uttryck och skala. De samspelar med en video från den plats där konstnärens bror arbetar och varifrån material hämtats. Här skapas en dialog mellan grustäkten och det kulturella finrummet. Arbetet är också ett exempel på ett samtida intresse för råmaterialens ursprung och för dess inneboende, kanske ’skitiga’ estetik.

Hanna Hjalmarsson Instagram