Vad betyder Ung Svensk Form för dig?

Här kan du möta nuvarande och tidigare medverkande i Ung Svensk Form för att höra deras åsikter om utmärkelsen!


”För mig var Ung Svensk Form en av få språngbrädor ut från skolan och in i vuxenvärlden som designer och betydelsen av sådana plattformar kan inte underskattas. Det är också ett projekt med sociala kvaliteter. Genom utställningen träffade jag jämnåriga kollegor utanför den egna Konstfacksbubblan och nya nätverk skapades som är värdefulla än i dag. Idag är utställningen inspirerande att besöka då den så väl ger en bild i vilken riktning rörelsen mot framtiden är på väg och vilka människor som kommer vara med och forma den.”

Matti Klenell var med i Ung Svensk Form 1999 med bidraget Rail och 2000 med bidraget Enlightment. Han är idag en av Sveriges mest framstående formgivare. Matti Klenell var bland annat med och gestaltade Nationalmuseums nya restaurang, bar och café inför museets nyöppning 2018. Projektet resulterade i ett åttiotal nya produkter till det som kom att bli kollektionen ”NM& – En Ny samling” som tillverkats av cirka 20 olika producenter.


”Genom Ung Svensk Form har många dörrar öppnats och mitt nätverk vidgats. Jag har fått möjlighet att visa mina kreationer över hela Sverige, träffa självaste drottning Silvia och ställa ut i USA. Ung Svensk Form har gett mig fantastiska upplevelser att lägga på minnet och mer självförtroende i mitt arbete som lett till att jag slutat mitt heltidsjobb för att jobba mer med mitt skapande med säkerhetsnålar.

Tonje Halvorsen var med i Ung Svensk Form 2019 med bidraget Obsession.  Obsession var ett av bidragen som fick visas på House of Sweden i Washington DC under 2020.

Rebecca Ahlstedt var med i Ung Svensk Form 2004. Det året premierades  hennes Rocking Chair som fusionerar ett massproducerat lågvärdetsobjekt med en ny metallstruktur för att undersöka hur vi tillskriver objekt värden. Genom åren har projektet bland annat visats på Arcade Design/FR, Villa Noialles/FR, Hessen Design/DE, Die Gestalten Verlag/DE och Stockholms Auktionshus/SE. Rebecca Ahlstedt arbetar interdisciplinärt inom rumsgestaltning och formgivning och är lektor på Inredningsarkitektur och Möbeldesign på Konstfack. Rebecca Ahlstedt tipsar dig att ansöka till Ung Svensk Form!


”Ung Svensk Form har detta året verkligen visat hur viktigt det är med engagerade personer som brinner för svensk design. Det är så inspirerande att både se och få vara en del av hur Ung Svensk Form lyckats omvandla denna oförutsägbara situation till en unik upplevelse av design. Det har verkligen betytt mycket för mig att ingå och lyftas fram i det gemensamma sammanhanget och jag uppmanar alla att söka till USF 2021!”

Lisa Lindh var med i Ung Svensk Form 2020 med bidraget Kolonn som hon skapat tillsammans med Klara W Hedengren. De två blev även utnämnda till IKEA-stipendiater och var under hösten 2020 på arbetsstipendium hos IKEA of Sweden i Älmhult.


Jan Klingler
var med i Ung Svensk Form 2019 med bidraget Bacteria Lamps. Lamporna rönte stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt och de har varit populära på auktioner hos både Bukowskis och Stockholms Auktionsverk.


Märta Mattsson var med i Ung Svensk Form 2011 med bidraget Rebirth. Just nu är hon aktuell i utställningen Misschiefs och hon var även curator för utställningen The Goose That Laid The Golden Egg på Nääs Konsthantverk sommaren 2020. Märta Mattssons design finns bland annat representerad i samlingarna på Nationalmuseum och MAD, Museum of Art and Design, New York.


”Ung Svensk Form var för mig en viktig chans att få visa upp mina tankar inom design efter studierna på Konstfack. Det var ett viktigt steg i att bygga ett självförtroende och ett tillfälle utveckla tankar tillsammans med andra deltagare och med stöttning från den mycket betydelsefulla organisationen Svensk Form. Jag skulle rekommendera alla att söka, det är en fantastisk möjlighet!”

Martin Thübeck var med i Ung Svensk Form 2019 med sittmöbeln Lobster. Samma år tilldelades Martin även IKEA-stipendiet inom ramen för Ung Svensk Form.


”Att få vara en Ung Svensk Form-vinnare under ett års tid var fantastiskt! Jag var så stolt att få representera svensk design både nationellt och internationellt på de olika utställningarna. Jag hade turen att få åka till Tokyo och ställa ut vilket var en upplevelse i sig. Att som nyexad designstudent få den här uppbackningen från en så betydelsefull organisation som Svensk Form gav mig både självförtroende och en skjuts i karriären. Jag har även knutit kontakter med andra designers som jag kommer ha glädje av i resten av mitt liv.”

Stina Randestad var med i Ung Svensk Form 2019 med modebidraget Hybrids. 2020 valdes hennes verk Hairy Dress ut av Beyoncé och hennes team till det nylanserade visuella albumet Black is King. Foto: Johan Eldrot. ARVE Error: The [[arve]] shortcode needs one of this attributes av1mp4, mp4, m4v, webm, ogv, url