Nike Karlsson, IKEA of Sweden

Att vara en del av Ung Svensk Form handlar inte bara om ge tillbaka. Sanningen är att vi får ut massor av att delta.

Design på IKEA handlar om två grundläggande saker. Till att börja med så arbetar vi alltid utifrån insikter kring människors behov och drömmar kring livet hemma. Bara så kan vi veta om den design vi skapar gör skillnad i människors liv. Och för att få dessa insikter så måste vi lyssna.

Vi är med i Ung Svensk Form för att vi är nyfikna på vad framtidens designers har att säga. Vad är de intresserade av och varför har de valt att göra det de gjort? Vad drömmer de om och vad skulle de vilja vore annorlunda?
Och vad säger detta om hur människors behov och vardagsliv förändras?

Vi ser ett tydligt tema bland årets deltagare och stipendiater: ett stort fokus på vår tids stora utmaningar – klimatförändring, ojämlikhet, politisk polarisering. Detta är stora utmaningar. Allvarliga frågor.

Men vi vet genom vår egen historia att det ofta är de stora utmaningarna som leder till de största genombrotten. Och att design handlar om något större än att göra vackra föremål. Det är ett fantastiskt verktyg för att utmana konventioner, undersöka nya möjligheter och göra saker bättre. Så när vi ser hur årets unga designers jobbar med nya material, tänka nytt kring existerande och att jobba med att förändra folks uppfattningar om vad som är coolt, så får vi massor av energi.

Särskilt när vi tänker på den andra fundamentala delen av design på IKEA – att den ska vara tillgänglig för de många människorna. För visst är det spännande att tänka på hur förändring blir möjlig på riktigt, genom att ge så många som möjligt tillgång till nya innovativa lösningar?

Nike Karlsson, Senior Designer IKEA of Sweden