Presentation av Karin Ahlin

Karin AhlinKarin Ahlin är föreläsare och coach för Svensk Form, jobbar som adjunkt på Konstfack och driver företaget Studio Ahlin. Karin tog sin masterexamen från Konstfack 2010 och jobbar idag med berättande på olika vis, allt från bilderböcker och animation till film och text.

Hej du som funderar på att söka konstskola!
Att gå på konstskola är något av det mest spännande man kan göra! Men för att komma in måste man först ansöka, och det innebär att man bland annat måste göra ett antal arbetsprover. I det arbetet ställs man inför många frågor. Hur sätter man igång? Vad är viktigt? Vad ska man fokusera på? Finns det något man inte får göra? Det kan vara väldigt svårt att veta hur man ska tänka och göra.

Jag har både gått på förberedande konstskolor och på konsthögskola vilket betyder att jag har sökt flera utbildningar genom åren. Jag har både varit med om att inte komma in och jag har varit med om att bli antagen i stenhård konkurrens. Under min studietid har jag suttit i antagningsgrupp som studentrepresentant och nu, efter min examen, fortsätter jag att arbeta i antagningsgrupper och lägger även en del av min tid på att svara på frågor från sökande.

I Ung Svensk Forms projekt Deadline besöker jag skolor och berättar hur det är att söka konstskola och möter då ofta elevers frågor och funderingar. Ofta handlar frågorna om allt från hur man ska tänka, vilken skola man ska söka samt rädslan att missförstå frågan och göra fel. Det finns inga facit, men jag skriver här om typiska frågor och de svar som jag hoppas kan hjälpa dig att hitta rätt och komma vidare.

Lycka till med din ansökan,

Karin Ahlin