Martin Ask
Projekt: I sär
Boken ”4 sär” handlar om särskrivningar i design; hur designers delar upp sammansatta ord på ett sätt som strider mot svenska ordbildningsregler. En stor mängd människor engagerar sig i frågan och inte så sällan pekas just design ut som en av de stora bovarna dramat. Av detta verkar inte designvärlden ha uppfattat någonting. Boken innehåller intervjuer med språkvetare, skribenter och designers. Bildmässiga anfanger utgör bokens enda bilder. Anfangerna beskriver innehållet i intervjun eller vem den intervjuade är.
Juryn: Design vänder sig inte till designers. Design är att tala till människan, att skapa form av kaos. Ett ansvar om du så vill. Var god köp denna bok!
Moa Bartling
Projekt: Modeillustrationer
Figurteckningar i akvarell. Pia, Fredrik och Sonja.
Juryn: Akvarellteckningar som fångar människor i en perfekt avslutad anatomi och skönhet
Ulrika Bergvall, Susanna Knyphausen, William Kuylenstierna, Linda Ohlsson, Agnes Palmcrantz, Johanna Steefn, Moses Voigt Projekt: Marknadsföring av Beckmans slututställning 2001
Varje elev fick sin egen katalog och affisch med sitt namn på. Utställningskatalogen innehåller ett personporträtt av varje elev. Intentionen var att visa elevernas tankar och att lämna efter ett tidsdokument. Det enhetliga formspråket uttrycker gemenskap, samtidigt som det lyfter fram den enskilda individen
Juryn: 2001 var året då man trodde alla andra designskolor hade stängt. Överallt detta Beckmans. Överallt dessa elever. Outtröttliga och smarta.
Magnus Björkman, Kristoffer Nilsson, Nils Nilsson
Projekt: Förslag till stadsförnyelse i Karlskrona
En lättnavigerad labyrintisk skog av grönska, ljus, spångar och transparenta bostadskroppar bildar spelplan för en ny tät urbanitet i Karlskrona. Bostadskropparnas lägenheter, kontor, studios och ateljéer har en fast bredd men varieras i längd för att skapa ett brett spektrum av storlekar
Juryn: Projektet visar ett tänkesätt som inspirerar till en tät och rik stadsbildning. De små väl fungerande kompakta enheterna känns angelägna, inte minst ur ett socialt och ekologiskt perspektiv.
Therese Björkqvist
Projekt: Conversation pieces
Ligger vårt ansvar som blivande formgivare i att ta hänsyn till vår omgivning genom materialval och val av tillverkningsprocesser? Eller är vårt ansvar att ibland avstå från att göra vårt jobb? Vi lever i ett samhälle där konsumtion är en viktig del av tillvaron. Behöver världen fler saker? Genom att tillföra nya symboler har dekor och mönster ändrats och gammal keramik har givits nya betydelser. Nya samtalsämnen och sammanhang har uppstått.
Juryn: Juryns samtal rörde sig på slingriga vägar i gränslandet mellan konst och design, humor och allvar.
Samira Bouabana, Angela Tillman Sperandio
Projekt: Klottertapeter
Klotter taget från toaletter, skolor, lekplatser och barer har omvandlats till tapeter med utgångspunkt från klassiska tapetmönster. Tanken är att omvandla något ”fult” till något ”fint”
Juryn: STIPENDIAT. Inspiration hämtad från klotter på toaletter med mera har omvandlats, till en på avstånd sett, fin klassisk tapet. Angela och Samiras tapetklotter av blå och röd bläckpenna sjuder av kreativitet och budskap. Vi väntar spänt på mer.
Anders Breitholtz
Projekt: Lotus — en inspirationsstol
Archimedes la sig i badet. Newton lutade sig mot trädet och Einstein låg och sov. Gungningen får hjärnan att tänka på annat. Genom avslappning lockas undermedveten problemlösningsförmåga fram. Stolen är gjord i läder, ekfaner, pvc, aluminium och metall.
Juryn: En stol som sätter välbefinnandet i fokus. En god idé med stor utvecklingsbarhet.
Anna Carell
Projekt: ORCA — en bärbar golfbag
Ambitionen har varit att förbättra den bärbara golfbagen ergonomiskt och funktionellt genom att fokusera på problem såsom hanterbarhet vid användning och transport. Viktigt har också varit att ge bagen en klar visuell anknytning till kroppen, där en tydlig samhörighet ska kunna skönjas. Bagen har fått ett helt nytt uttryck med en tydlig identitet som skiljer sig från dagens mer traditionella golfbagar.
Juryn: Ett exempel där form och ergonomi möts i bra samklang. Ett i detalj väl utfört designarbete.
Daniel Franzén, Gabriella Gustafson, Mattias Ståhlbom. Projekt: Utställningsarkitektur, Inre Rum. Svensk Form, november 2000.
Utställningsformen bygger på väggar av trådar som hänger från tak till golv och skapar en labyrint med olika rum och ytor. Varje produkt får sålunda ett eget synfält. Flödet panelen styr betraktaren att titta enskilt på varje produkt samtidigt som de andra förnimmes och skapar intresse at gå vidare i utställningen.
Juryn: STIPENDIAT. En utställningsarkitektur som ger en intressant och lockande helhetsupplevelse och även skapar spännande mindre, rumsligheter. Utställningsarkitekturen, med sitt oväntade materiaval, är självständig i sitt uttryck samtidigt som den väl framhäver de utställda föremålen. Ett lyckat exempel på hur ett rum kan skärmas av samtidigt som öppenheten on ljuset i rummet finns kvar.
Rodrigo Gutierrez Benavente
Projekt: Frimärken/Sverige 2001
Ett frimärke som bör slickas på, appliceras på ett brev och sedan skickas till en kompis, kanske fru Gustafsson…
Juryn: STIPENDIAT. Det handlar inte riktigt om grafisk formgivning, det är större är så. Det handlar inte riktigt om typografi eller fotografi heller, det är viktigare än så. Det är självklart, enastående, klokt, smart, snyggt och årets stipendiat. Allt sammanfattat i tre ord; Rodrigo Gutierrez Benavente.
Annika Grottell
Projekt Hitodit
Hitodit är en plafondlampa, ett ljusobjekt och en stämning. I försöket att ge funktion åt olika förhållanden mellan former blev det ologiskt oregelbundna en kantigt skör sciencefictionplanet i ett mjukt traditionellt hantverk. Lampan är gjord av tapetväv
Juryn: En utvecklingsbar skiss på plafondlampa med arkitektoniska egenskaper.
Annika Grottel
Projekt: Inout
Inout, är ett mellanting mellan sittpuff, fåtölj och schäslong som fungerar som en tubkikare med de två rörliga mindre sittdelarna på hjul. Helt infälld tar den lite plats och används som sittpuff, med enbart den mindre delen utdragen blir det en golvnära fåtölj med ryggstöd, och helt utdragen förvandlas Inout till en bekväm schäslong eller en sittplats för flera personer Den tar den plats man för tillfället behöver.
Juryn: En ”sittsak” som uppmuntrar till olika sorters sittande för en eller flera. Den utdragbara trappformen ger flexibilitet och funktion men också ett bestämt grafiskt uttryck.
Josefin Hagberg
Projekt: Hajk – sovplats i naturen
I sovplatsen Hajk är upplevelsen av sovplatsen förbättrad samtidigt som tekniska kvalitéer hos dagens sovsäckar och liggunderlag har bevarats. Hak har öppningsbara flikar med tunnare tyg som gör det lätt att röra sig och att reglera temperaturen. Detaljer runt sovsäckens öppning är utformade så att mar lätt kan orientera sig i säcken. Kroppens tryck mot marken kompenseras med ett underlag med en varierande tjocklek. Liggunderlaget är fäst vid sovsäcken för att motverka att man halkar av.
Juryn: Nytänkande med brukaren i fokus. Sovsäckens design ger minskad instängdhet och ökad rörelsemöjlighet för armar och ben.
Marcus Heneen
Projekt: Spot – ett seende hjälpmedel för synskadade
Spot är en hjulförsedd käpp som är ämnad att vägleda och underlätta för synskadade i stadsmiljö. Produkten är försedd med fyra ögon och kan med en speciell programmeringsteknik (artificiell intelligens) och vad man kallar neurala nätverk inte bara se sin omgivning utan också till viss del förstå den. Synintrycken tolkas och Spot reagerar och vägleder brukaren genom att svänga på hjulet. Med en sladdlös öronsnäcka kommunicerar brukaren med produkten som också kan hjälpa brukaren att hitta till olika adresser i en stad
Juryn: Ett nytt tekniskt hjälpmedel för synskadade. Produkten kan underlätta och skänka trygghet i kombination med ett lekfullt uttryck.
Jonas Hermansson
Projekt: Mr Li
En gungstol vars karaktär och utformning bygger på tanken om ”vila i rörelse”. Inspirationen till stolen kommer till stor del från den kinesiska kalligrafin där stålkonstruktionen symboliserar den slutna linje som skapas då penseln ej släpper kontakten med ritpappret. I den slutna linjen återfinns ett lugn samtidigt som den skapar en stark och närvarande rörelse. Genom att använda papperssnöre i rygg och sits skapas en kontrast mellan papprets skörhet och metallens styrka. Denna kontrast har även till uppgift att återge den sensibilitet och styrka som finns i den kinesiska kalligrafin.
Juryn: En bekväm, graciös nästan klassisk stol som ändå känns ny. Raffinerad lösning i enkla material. Självklar.
Matilda Hyttsten
Projekt: De Sju Dödssynderna — kostymer till en dansföreställning
Scenkostymerna förstärker och förtydligar de olika dödssyndernas kroppsspråk. Högmod har till exempel ett så högt bröst att dansarens rörelser blir begränsade därefter. Kostymen blir det som styr dansarens rörelser och inte tvärtom som det brukar vara. Musikinspiration; ”The seven deadly sins” av Bertolt Brecht och Kurt Weill.
Juryn: Kostymer illustrerade med en enorm skärpa och tydlighet från skiss till scen, där de talar sitt raka ”knäpproliga” språk.
Helen Högberg
Projekt: Veckade tyger med optiska effekter
Tygerna är framställda av handtryckta blockrandiga linnetyger som pressats; veckats och sytts på flera sätt för att få fram nya mönster ned olika optiska effekter. Beroende på ljuset, rörelsen och formen påverkas upplevelsen av tygerna.
Juryn: En lek med skarpa kontraster som resulterat i en kollektion nyskapande tyger.
Linda Johansson
Projekt: Vickleby
Uppe på landborgen. Vackert belägen intill Stora Alvaret reser kyrkokroppen sig ståtligt med sitt höga smala vapenhus och sitt stora huvudskepp vänt mot öster. Den intilliggande lägre formationen är inrett som väntrum, kapprum och sakristia.
Juryn: Lågmält och vackert format projekt med starka rumsupplevelser och vackert ljus.
Birgitta Kahn
Projekt: Roses…roses…
Tanken är att med möblernas form få fram mer av naturens välarbetade och inspirerande former. Sittplymåerna är gjorda av wellpapp och paketspännband och kan användas i grupp eller som en enstycksmöbel med humor i sin form. En möbel där du likt Tummelisa sitter som på en rosenknopp.
Juryn: En poetisk sittpuff. Man får intrycket att användande förmodligen gör den ännu vackrare.
Jon Karlsson
Projekt: Vävstol
En barnmöbel som gestaltar det faktum att allt omkring oss består av synliga och osynliga regler. Att få förändra, påverka, deltaga utan restriktioner och efter egen förmåga. Stolens struktur ska vara lätt, stabil och ge möjligheter till att förändra uttryck och funktion.
Juryn: Utan att ta ställning till eventuella restriktioner från Konsumentverket angående säkerhet för barnmöbler, är juryn odelat charmade av denna pedagogiska stolsidé som även väcker tankar som kunde överföras till vuxenmöbler ifråga om brukarens delaktighet i möbeln.
Andreas Kittel
Projekt: Modekonst
Utställningsaffisch för Röhsska museet. Ett nedslag i den svenska modevärlden. Samlingsutställning med kläder av elva formgivare. (Bokstaven Ö är Röhsska museets signum).
Juryn: Svenska kläddesigners på Röhsska museet, hur visar man det? Jo, i blått och gult med femtioåtta logotyper. Saken klar och knappast tillkrånglad.
Jens Klevje; Fabian Svensson
Projekt: Umbra
Ett projekt där konst och design sammanförs audiovisuellt med hjälp av de senaste mediaverktygen. Visionen är att berätta en historia som går förbi de traditionella dramaturgiska strukturerna. Genom att iakttagaren tillåts vara en del av helheten skapas en intimare upplevelse. En av grundtankarna med Umbra är det långsamma berättartempot som är en strävan bort från dagens hektiska IT-samhälle. Programmering; Rickard Almgir, texter; Daniel Tjäder.
Juryn: En stämningsskapande produktion med spännande gränssnitt. Ett välgjort och konsekvent stycke multimedia
Sandra Kragnert
Projekt: Sobra
Handblåst glas har vissa tillverkningsbegränsningar. Här frångås dessa begränsningar och något hett nytt framträder. Glasen har en tydlig riktning vilket gör att du kan variera din dukning och hela tiden se glasen på ett nytt sätt. De mjuka formerna gör att glasen är mycket greppvänliga och vilar skönt i handen. Glasen är handblåsta genom fastblåsning i form.
Juryn: Glas som engagerar användaren att greppa och klämma. Ögat är ovant att glas går sin egen väg!
Sofia Lagerkvist
Projekt: Bordsduk
Den vita dukens främsta funktion är att ge känsla av högtid och fest. Ett bord av linnedukar och epoxy. Kan det inte alltid vara fest?
Juryn: Spännande kombination av bord och duk; basfunktion och feststämning. Dessutom ett intressant experiment med att bygga form med oväntade material.
Gustaf Lekholm
Projekt: Mangel
Fortfarande ett oöverträffat hjälpmedel för att få lakan och dukar släta. Trots mangelns goda funktion har försäljningen av manglar minskat. En av anledningarna till detta är förvarings- och användarproblematiken samt manglamas ofta ofördelaktiga yttre. Denna produkt, som kan förvaras stående, har dock ett mindre format, är enkel att använda och har givits ett nytt estetiskt uttryck.
Juryn: En bortglömd vardagsnyttoprodukt som blivit vacker och mindre utrymmeskrävande.
Lisa Lindström, Catarina von Matern
Projekt: Mo Mo
Mo Mo ger möjlighet att välja mellan den mekaniska, konstgjorda tiden och den personliga, upplevda tiden. Då klockan släcks, stannar den atomära tiden. Då får vår egen, upplevda tid, ta vid. Klockan är upplyst av en energisparlampa och tillverkad av vacuumformad polykarbonat och aluminium.
Juryn: Nästan som en abstraktion av tiden, ibland mycket påtaglig, ibland något man knappt anar.
Ludvig Löfgren
Projekt: Northern enlightenment
En lampa att meditera vid och över. Ett försök att skapa ett andningshål i dagens stressade informationsvärld. Lampan med sin frihandsblåsta glasfot och furuskärm i svepteknik är en individ med egen karaktär i kamp mot likformigheten.
Juryn: Lampan förmedlar en seriös humor, juryn roades av mötet mellan olika tekniker och material.
Sofia Löfstedt
Projekt: Sittpuffar
En serie golvkuddar med individuella uttryck. Fungerar som en extra sittplats, går att vila fötterna på eller att smycka ett rum med. Då de går att stapla fungerar de extra bra för trångbodda. Orange sittpuff med tidningshållare är tillverkad av bomull och pvc. Rosa sittpuff klädd med nålfilt i ull. Röd sittpuff klädd i industrifilt i ull. Samtliga puffar har en stomme i fast skumplast.
Juryn: Glada och personligt olika sittpuffar, där den textila ytan utformats på ett lekfullt sätt, till exempel med förvaring av tidningar i transparenta fickor.
Fredrik Mattson
Projekt: C
En hybrid mellan bord och fåtölj. Möbeln är tänkt att användas för temporärt arbete i offentliga lokaler. Vid arbete skjuter man in benen i möbeln och använder det övre planet som arbets-yta. Blir man trött på att arbeta vänder man sig om och använder C som en traditionell stol, arbetsytan blir då ryggstöd. C är tillverkad av gjutet kallskum på stålrörsstomme
Juryn: Ett okonventionellt sätt att med en svepande yta skapa olika sittmöjligheter samt arbetsyta.
Gustav Nord
Projekt: Isjakten Nord
Isjaktssegling är en fartsport som av tradition oftast utövas av äldre herrar i hemmabyggda jakter av plywood. Nord har skapats med inspiration hämtad från andra action- och fartsporter och har givits en form som uttrycker fart och spänst. Nya, lättare och starkare material som kolfiber och en sittbrunn av tygnät ger bättre sittkomfort och säkerhet, samt ett förenklat handhavande. Tanken med Nord är att locka fler till att prova isjaktseglingens tjusning Juryn STIPENDIAT. Vem skulle inte vilja förföras av denna vackra produkt, en solig och kall vinterdag. Form, funktion och aspekter på användarvänlighet har uppenbarligen följt projektet som en ledstjärna, vilket avspeglar sig i ett spännande och vackert resultat. Designen är väl underbyggd och ger en helhet som förmedlar ett bestående intryck. Både modell och detaljarbete är av hög klass som motiverar en utmärkelse såväl som ett stipendium.
Jörgen Nordqvist
Projekt Skolplanscher
I denna serie om sju skolplanscher diskuteras situationen i den svenska skolan och i samhället. Planscherna är gjorda som en slags pastischer på den gamla skolplanschen, som först och främst var ett pedagogiskt material som visade hur världen såg ut och fungerade. De sju skolplanscherna är tänkta att användas som diskussionsunderlag i undervisning.
Juryn: Alla i juryn tog var sin. Henrik tog två. Sju skolplanscher om det som omger oss arma konsumenter, förpackat i säker form med stort budskap. Tack!
Johan Persson
Projekt Cykel med elektrisk hjälpmotor
Ett alternativt fordon till den miljöanpassade storstaden. Ständig nedförsbacke ordnas med en elmotor driven av bränsleceller, ett nytt batteri där spänning bildas genom att vätgas tillförs. Tack vare möjligheten att fylla på vätgas behöver inte batteriet laddas, vilket förenklar framförandet av cykeln. Projektet är tänkt att lyfta fram cykelns smidighet i stadsmiljö samt att göra den mer attraktiv som fordon, i synnerhet för den lite latare stadsbon.
Juryn: Ett vackert och mycket väl genomarbetat designprojekt som ger cykling och uppförsbackar nya dimensioner.
Björn Renner
Projekt Musikillustrationer
Illustrationer till recensioner i DN. Collage av foto, papper och blyerts, ibland med en tur genom datorn som då endast använts som verktyg och som bara vid enstaka tillfällen fått märkas och sätta spår. Vår tid, som präglas av en blind tro på teknik och en strävan efter perfektionism, gör det viktigare att lämna avtryck. I dessa fall uttryck för stark vilja fylld av poesi och passion, sökande (ibland vilsenhet) samt spontanitet; allt sådant som speglar en människas närvaro
Juryn: Lekfullhet i färg, vemod och glädje. Teckningar som förmedlar många känslor och mycket inspiration.
Eva Schildt
Projekt Dekantbord
Regnvatten som bords-vatten. En utveckling av bordsskivans funktion där den inte längre är en sluten form utan öppnar sig för naturen genom att bordets porslinsskiva samlar upp vatten till ett fågelbad. Bordet är en del av examensarbetet Utredning som är en kollektion utomhusprodukter där naturen integreras och tillsammans med elementen fungerar som utgångspunkt för form och koncept
Juryn: Ett balkong/-cafébord med gedigna material och klurig underhållning.
Magnus Schön
Projekt Spekulationer kring framtidens djurpark
Ett förslag på hur framtidens djurpark kan se ut i genmanipulationens tidsålder. En ny typologi och ett nytt landskap för djur skapade av människan, kombinerat med en utställning om genteknik, Projektet inleddes med undersökningar av det specifika hos institutionen med hjälp av metoder lånade från dokumentärfilmen. Befintliga rumsliga egenskaper användes och förvrängdes och nu står åskådaren mitt i djurens värld, endast åtskild av en otydlig gräns symboliserande frågan — hur långt ska vi ta genmanipulationen?
Juryn: Intressant integration mellan arkitektur och landskap. Hus och natur sammanflätas, vilket skapar spännande rums- och ljusbildningar.
Johanna Steen
Projekt Illustrationer till cd-omslag för musik du laddar ner själv Fler och fler laddar ner musik från Internet och nu funderar även de stora skivbolagen på att distribuera musik via nätet. Men fortfarande vill man ha omslag till sina skivor. De tre cd-konvoluten, kallade ”1”, ”2” och ”flera” illustrerar musik för olika tillfällen, tillfällen som innebär olika sorters lyssnande
Juryn: En modern illustrationsteknik som ger ett mycket vackert måleriskt och mystiskt intryck.
Christina Stenbeck Eriksson
Projekt Halssmycke inspirerat av broar och växtriket
Halssmycke i silver inspirerat av broars mekanik och växtrikets böljande mjuka former. Samtidigt som dessa former står i kontrast så har de en hel del gemensamt. En till synes svag och tunn stjälk bär upp en stor form på samma sätt som en bro med ett lätt och transparent uttryck kan bära upp tusentals ton
Juryn: Ett skirt smycke med starkt uttryck som kan bäras på många olika sätt och är lika vackert på som av.
Camilla Sundin
Projekt Go ask Alice
En kollektion inspirerad av den gamla ramsan ”Siden, sammet, trasa, lump”, en känsla av Alice i underlandet eller en dröm under hypnos på Freuds dammiga divan. Detaljer från damasker och mamelucker återfinns på plaggen. Den förflutna historien närvarar och ger kollektionen en känsla av något skört, förvrängt, förflutet och nutid. Kollektionen består av en rad olika material som siden, skinn och skir-tunna ”hårtyger”. I kontrast till dessa släta material återfinns material i cloqueteknik, där en tunn väv och en trikå limmats ihop, vilket ger en bubblig och lumpig yta.
Juryn: Intressant experimenterande med tekniker i tyger och skärningar. Inspirationen från ”Siden, sammet, trasa, lump” översätts med enkel självklarhet till nutid och framtid.
Jonas Topooco
Projekt Creating space with textiles — affischer och vernissagekort
Grafisk design till utställningen och seminariet Creating space with textiles
Juryn: Visst, det är lite svårläst. Och kanske en aning rörigt. Men allt denne man gör har ett syfte och en allt tydligare konstnärlig profil. Mer tack!
Ingrid Trilk
Projekt Träddröm
Smycken i silver som hyllar naturen och kreativiteten. Som i en trädkrona är de tunna silvertrådarna sammanförda till en enhet. Halsbandets bakre trådar flyter mjukt ner som vattendroppar längs ryggraden medan trådarna framtill exploderar som en vattenkaskad. Ringen smyckar handen som pistillerna i en blomma. Smyckena formas av och efter personen som bär dem
Juryn: Vi fascinerades av dessa spretiga smycken som ändå förmedlar harmoni mitt i sin uppstudsighet.
Malin Åberg-Wennerholm
Projekt Den andra bron i Malmö Beskrivning Rosengård — en ö i Malmö.
Hur skapas en bro mellan den mentala ön, invandrarförorten Rosengård, och resten av Malmö? Projektet föreslår arkitektur definierad av aktiviteter istället för material. En artificiell topografi ovanpå befintliga Rosengårdscentrum och motorvägen. Ett taklandskap laddat med drakflygning, doftslingor, luktärtslek, kaninlandskap och räkfrossa. Här förtätas upplevelser, inte invånare per kvadratkilometer. Området och därmed dess invånare laddas med stolthet.
Juryn: STIPENDIAT Projektets innehåll och presentation engagerar och väcker nyfikenhet. Projektet syftar till att lyfta fram de boendes sociala och etniska bakgrunder och visa på hur dessa kan fungera som en attraktionskraft för Malmö stad. Att förstärka de kulturella identiteterna ger invånarna ökad stolthet vilket bl a kan ge nya möjligheter till arbetstillfällen.
Andreas Kittel, Helena Redman
Projekt: Design Bang & Olufsen, 1925-2000
Utställningsaffisch och katalog för Röhsska museet. Åtta bilder, en för vart årtionde i Bang & Olufsens historia, visar de miljöer produkterna verkat i.
Juryn: Krasch och bang! Unga Fröken Redman och unge Herr Kittel sopade mattan med reklambranschen i årets guldäggstävling. Återigen ett bevis på att gammal är äldst. Men ej bäst.