2014/2015

Här är alla bidrag, nominerade och stipendiaterna USF 2014/2015

I bokstavsordning med juryns motivering. För mer information läs mer på Mynewsdesk eller ladda ner katalogen för UNG SVENSK FORM 2014/15 (pdf, 12 mb) Högerklicka för att ladda ner pdf.

STIPENDIATER:
Charlie Styrbjörn Nilsson, Part Goat
*STIPENDIAT, IKEA*
Elin Ivre, En Studie i Svart
*STIPENDIAT, Stiftelsen Garverinäringens främjande*
Yasar Aydin, Moving Cross and Loops
*STIPENDIAT, Stiftelsen Garverinäringens främjande*
Erik Bjerkesjö, Storm Within
*STIPENDIAT, Stiftelsen Garverinäringens främjande*


Anneli Tegelberg, Do your practice and all is coming
”En pedagogisk uppvisning i tre steg. Spännande teknik som resulterat i mattor med helt olika funktioner, och visar på ett intresse för tillverkning som är värt att applådera.”

 

 

 

 

 

 

Charlie Styrbjörn Nilsson, Ladder
”Mutation av herrbetjänt och fransk caféstol som vi anser vara den första stegen på länge, nytänkande i konstruktionen och värd att gå under.”

 

 

 

 

 

 

Charlie Styrbjörn Nilsson, Part Goat *STIPENDIAT IKEA*
”Juryn tog sig friheten att göra ett par av dessa bidrag, eftersom de står för två motsatta infallsvinklar på vad en stol kan vara. I Till snickerboa… är processen ett mål i sig, medan Part Goat handlar om perfektion.” (bedömd tillsammans med Till snickeboa ränner jag)

 

 

 

 

 

 

Kajsa Willner, Till snickerboa ränner jag
”Juryn tog sig friheten att göra ett par av dessa bidrag, eftersom de står för två motsatta infallsvinklar på vad en stol kan vara. I Till snickerboa… är processen ett mål i sig, medan Part Goat handlar om perfektion.” (bedömd tillsammans med Part Goat)

 

 

 

 

 

 

Cora Hamilton, Quintessence 1 – 5
”Funktion, socialt engagemang och en oväntad relation till det kroppsliga i en och samma installation. En poetisk historia växer fram om minnet av en kropp som gett vika, och en ny tid som drar oss in.”

 

 

 

 

 

 

Elin Ivre, En Studie i Svart *STIPENDIAT GARVERINÄRINGEN*
”Den anti-nationalistiska folkdräkten som saknar kopplingar till etnisk tillhörighet. Det här skulle inte Jimmie Åkesson sätta på sig, tror vi i juryn. Därför tycker vi att den bör bli obligatorisk att bära vid Riksdagens öppnande.”

 

 

 

 

 

 

Erik Bjerkesjö, Storm Within *STIPENDIAT GARVERINÄRINGEN*
”Sensibelt, tillskruvat och hantverksskickligt herrmode med en attraktiv självklarhet. Erik, bli inte förvånad om det saknas plagg efter jurymötet.”

 

 

 

 

 

 

Erik Olovsson och Kyuhyung Cho, ROOM Collection
”Memphis i furu. En lekfull, stapelbar och föränderlig sorts förvaring – eller också världens tjockaste ram, som överlåter sin funktion till användarens fantasi.”

 

 

 

 

 

 

Frida Erson, Martin Eckerberg, POM Piece of Me
”Ett taktilt bord med vackra proportioner och en karaktär som blir starkare med tiden, vartefter lädret slits. Det bevarar värme och minnen, kanske av ett huvud som vilar.”

 

 

 

 

 

 

Gabriella Jangfeldt, ”Sch” en rysk hbtq-tidning
”Publikationen som vågar vara, bli, tro, visa, ena, utmana och ta tillbaka. En designmässig energi som räcker hela vägen, i ett viktigt och angeläget ämne.”

 

 

 

 

 

 

Hampus Penttinen, Snöskostolen
”Varken dagbädd, stol eller säng utan alla tre på samma gång. Bejakar en typiskt nutida, liggsittande ställning med paddan i knät och barnet i armvecket.”

 

 

 

 

 

 

Hanne Mago Wiklund, Objekt som minnesbärare
”Illusoriska lågstatusobjekt som synliggör den goda konsumtionen och visar på designerns materialkunskap. En jurymedlem tänker på kattungar, fast tanken är utanför lådan.”

 

 

 

 

 

 

Ida Pettersson, POPOP
”Ger associationer till rave och Landstingets åttiotalstextilier. Det tvådimensionella blir tredimensionellt i lustfyllt material och teknik.”

 

 

 

 

 

 

Isabell Yalda Hellysaz, Antidote, Lost memories
”Mode som väcker känslan av att öppna en garderob med en historia. Plaggen ser ut som om de låter och doftar av en stark kvinnlighet, med breda axlar och hud som får synas.”

 

 


 

 

 

Matilda Dominique, Jacquardvävd våffelbindning
”Väven som är ett ljusspel, en detaljrik manifestation som tar plats i all sin lågmäldhet och ger olika upplevelser beroende på perspektivet. På nära håll associerar vi till illustrationerna i gamla satirtidningen MAD.”

 

 

 


 

 

 

Nick Ross, Little White Lies
”Marmorpunk. Rent historiskt är det en alldeles ny form, med kombinationen av marmor och sprayfärg.”

 

 

 

 

 

 

 

Robert Janson, Hidden Treasure
”Den genialiskt betitlade, offentliga skulpturen med en funktion, att ge sopor ett särskilt värde – och njutning i den annars så tråkiga promenaden till återvinningsstationen.”

 

 

 

 

 

 

 

Sabina Kramle, Oväntad glans
”När man inte längre pratar om återvinning har man kommit långt. Smycket, kepsen eller skyddet skapar mode av gör-det-själv-filosofi.”

 

 

 

 

 

 

 

Sara Lundkvist, Map of Wonders
”Det moderna prydnadsföremålet med referenser till magi, new age och spel. Vi tror att dessa objekt kommer att vara med i en film. Vi frågar oss vad den kommer att handla om.”

 

 

 

 

 

 

Sofia Almqvist, UMAMI bord & servis
”Vad börjar man med, bordet eller servisen? UMAMI provocerar eftersom dess syfte är funktionellt, men genererar andra, icke-funktionella betydelser. Vi ser såpbubblor, svältande ökenvandrare, skuggor av kameler, allmogebord med urgröpta skålar i skivan.”

 

 

 

 

 

 

 

Sofia Bergfeldt, Siri Bahlenberg, Melt and Recreate
”Den smältande lampan ger ytterligare en levande dimension till armaturen som vardagsobjekt, och för tankarna till det större sammanhanget – livets kretslopp, historiens cykler.”

 

 

 

 

 

 

 

Yasar Aydin, Moving Cross and Loops *STIPENDIAT GARVERINÄRINGEN*
”Bärbart och extravagant med små medel och intressanta finesser. Intrycket är subtilt, detaljarbetet imponerande.”