Mitab

Mi talent – en utställning av Ung Svensk Form och Mitab


Svensk Form har länge strävat efter att öka produktionsförståelsen bland unga formgivare. 2017 tar vi vårt samarbete med designproducenten Mitab till nästa nivå, för att ytterligare bidra till den svenska designindustrins framtid. 

Svensk Form och Mitab har sedan flera år tillbaka samarbetat inom ramarna för designutmärkelsen Ung Svensk Form (USF).

mitab_2

Vi lanserar tillsammans ett nytt stipendium som tilldelas sju av deltagarna i Ung Svensk Form. Samarbetet med Svensk Form har som syfte att stärka unga formgivares möjligheter att etablera sig i en konkurrensutsatt bransch.

Mitab är ett av Sveriges mest välkända varumärken för designmöbler till offentlig miljö. När andra generationen av familjen tog över 2004 inleddes arbetet med en stark fokusering på samarbete med unga, oetablerade formgivare. Sedan dess har Mitab på många olika sätt lyft fram och stöttat studenter och nyexaminerade formgivare.  Bland numera etablerade formgivare finns flera stycken som gjort sin första eller någon av sina första kommersiella produkter tillsammans med Mitab, bl.a. Form Us With Love, Jonas Wagell, Joel Karlsson och Daniel Svahn.

2017 lanserar Mitab ett nytt samarbete med Svensk Form, Mi talent. Syftet med projektet är en del i Mitab och Svensk Forms gemensamma långsiktiga målsättning att stärka svensk designindustri.

De 7 stipendiaterna i mi talent 2017 är Evelina Kollberg (Nacka), Emelie Blücher (Värmdö), Johanna Lepikkö (Göteborg), Jonatan Appelfeldt (Dals Långed), Tessa Geuze (Lund), Emma Hasselblad (Angered) och Emma Pettersson (Luleå).

Mi talent är ett stipendium med syfte att ge stipendiaten värdefull kunskap och förståelse för designproduktionens villkor i Sverige och den uppmärksamhet och synlighet som krävs för att lyckas slå sig in i en hårt konkurrensutsatt bransch.

Tvådelat stipendium
Den första är att få hjälp att producera en prototyp hos Mitab och att stipendiaten bjuds in till Mitabs fabrik för att där delta i delar av utvecklingsarbetet, allt på bekostnad av Mitab. Den andra delen i stipendiet handlar om att den prototyp som gjorts på fabriken kommer att ställas ut tillsammans med övriga stipendiaters prototyper i en tillfällig utställning samarrangerad mellan Mitab och Svensk Form.

Utställningen kommer att genomföras under våren 2017 i Stockholm. Kurerande projektledare för utställningen är tidigare Ung Svensk Form-deltagaren och numera formgivare hos Mitab, Daniel Svahn.

– Det är en fantastiskt härlig känsla att få vara med och hjälpa sju nya unga talanger på vägen mot en karriär i svensk designindustri, säger Peter Torstensson, vd på Mitab

– Vi är jätteglada över att det finns företag och företagare som Peter Torstensson på Mitab som verkligen brinner för att på ett osjälviskt sätt hjälpa unga formgivare på det här sättet, säger Karin Wiberg, ansvarig projektledare Ung Svensk Form.

Lite bakgrundsinfo om Mitabs engagemang i Ung Svensk Form
Under ett antal år har vi på Mitab sett hur produktion successivt flyttas utomlands. Vi kan se att det är den långsiktiga tillgången till en industriell produktion på nära håll som gjort Sverige till en viktig designnation. Formgivare har kunnat utveckla sitt arbetssätt och sin tekniska förståelse p.g.a. närheten till industrin. Om industrin flyttar långt bort kommer också möjligheterna att få fram nya formgivare i världsklass att försämras.

Kontakt vid frågor:
Karin Wiberg, Ung Svensk Form
karin.wiberg@svenskform.se, 0703-65 63 25

Peter Torstensson, Mitab
peter@mitab.se, 0704-44 43 92