Ung Svensk Form 2024-2

Ansökan är stängd!

Ung Svensk Form är Sveriges nationellt största designtävling för unga formgivare! Sedan 1998 har utmärkelsen och den turnerande utställningen Ung Svensk Form tjänat som en unik arena för mötet mellan innovativa formgivare och bransch, media & publik.

Den 17 september stängde ansökan till årets omgång! Det kommande årets turnéstopp är redan spikade, och vi är stolta att kunna presentera samtliga visningsplatser för de kommande lyckliga vinnarna:

Utmärkelsen växer ständigt liksom vår starka grupp av samarbetspartner och stipendiegivare. I år har vi flera spännande nyheter varav ett nytt stipendium som utlyses inom kort.  I fjol knöt vi band med både String Furniture och Stockholm Furniture Fair som klev in och adderade till mängden fantastiska stipendier. Utöver dessa ingår följande i skaran stipendiegivare som sätter sin tro till dessa nyskapande unga krafter: Arvet, IKEA of Sweden, Kvadrat, Lammhults Möbel, Stiftelsen för Garverinäringens Främjande och Svenskt Trä. Läs om alla stipendier här.

 

Vad?
Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och vandringsutställning som pågått sedan 1998. Huvudsyftet är att bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk design. Ur hundratals ansökningar utser en renommerad jury vinnarna som deltar i den turnerande utställningen. Under loppet av ett år visas den på flertalet av landets kulturcentrum och museer med tillhörande designsamtal, visningar och stipendieresor.

För vem?
Ung Svensk Form vänder sig till unga formgivare och kreatörer verksamma i Sverige eller svenska medborgare verksamma utomlands. Du som söker kan vara högst 36 år eller äldre om du är studerande vid ansökningstillfället. Alla områden inom design och formgivning välkomnas: till exempel grafisk design, produktdesign, arkitektur, möbler, konsthantverk, glas, keramik, textil, mode, speldesign och industridesign. Tillsammans representerar de vinnande bidragen ett tvärsnitt av dagens mest centrala teman inom det breda fältet formgivning.

Välkommen med din ansökan! Ansökningsperioden för Ung Svensk Form 2024 är öppen mellan 17 maj – 17 september 2023.

Utställningen Ung Svensk Form 2024 är en samproduktion mellan Svensk Form och Dunkers kulturhus. Projektet genomförs i samarbete med Svenskt Trä, IKEA of Sweden, Stockholm Furniture Fair, Malmö stad och en lång rad utställningsarrangörer och stipendiegivare.

Kostnad för anmälan
För dig som söker och samtidigt blir medlem i Svensk Form gäller ett rabatterat pris på både medlemskap och ansökan till Ung Svensk Form. Du betalar då en medlemsavgift på 275 kr (Ord. Pris 580).

Anmälningsavgiften för dig som är/blir medlem är då 200 kronor. Det går bra att söka med samma projekt i flera kategorier, om du vill söka med flera olika projekt kostar vardera ansökan 200 kronor.

För dig som inte vill bli medlem kostar vardera ansökan 500 kronor.

Foto: Daniel Engvall, Form/Design Center