Ung Svensk Form 2021

Här är årets vinnare!

Länk till Ung Svensk Form 2021 DIGITAL PLATTFORM


Bike to Ski (and Everything in Between) by Sigrid Schiøtz Olsen är en av de medverkande i Ung Svensk Form 2021

Möt de 26 utvalda unga formgivarna som deltar i årets upplaga av den nationella designutmärkelsen Ung Svensk Form. Utställningen, som samproducerats med IKEA Museum, öppnar digitalt på Kulturhuset Stadsteatern på Stockholm Design Weeks första dag den 8 februari med kombinerad pressvisning, invigning och stipendieutdelning. Men redan idag avslöjar vi vilka som vunnit Ung Svensk Form 2021!

– Mångfalden av uttryck, tekniker och berättelser är stort i årets upplaga av Ung Svensk Form. Det bjuder in besökaren att reflektera över vad design kan göra för människor och samhällen i dag, säger Mats Widbom, vd Svensk Form.

– Årets bidrag visar på hela spektrat inom formgivning och har en enorm bredd och kvalitet. Flertalet av årets formgivare har med fantasi och innovation visat hur man kan återbruka material och arbeta med hållbarhet, säger Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för Konst, Design och Mode på Kulturhuset Stadsteatern.

– Vi är glada och stolta över att få att vara producent för Ung Svensk Form. Det är en fantastisk möjlighet för oss att bidra till att lyfta fram spännande unga svenska formgivare och designers och göra bra design tillgänglig för fler människor, säger Anna Sandberg Falk, curator på IKEA Museum.

– Malmö stads engagemang i Ung Svensk Form syftar till att vi gemensamt vill arbeta för att öka förutsättningarna för kommande generationer av designer och kreatörer att vara nyfikna, modiga och gränsöverskridande, säger Caroline B. Le Bongoat, näringslivsutvecklare & verksamhetsansvarig Design Malmö, Malmö stad.

Pressvisning, invigning och stipendieutdelning 8 februari
Välkommen till en digital pressvisning, invigning och stipendieutdelning den 8 februari kl. 11:00. Presentationen kommer att kunna ses i efterhand. Mer information och länk kommer inom kort.

Stockholm Design Week
På Stockholm Design Weeks första dag, den 8 februari, tillkännager vi vilka som tilldelas årets stipendier inom Ung Svensk Form. Samma dag görs alla jurymotiveringar tillgängliga på den digitala plattform där utställningen även kommer att visas. Om de rådande restriktionerna på grund av Covid-19 förändras kommer utställningen även att öppnas för publik i Galleri 3 på Kulturhuset Stadsteatern.

Nyheter i Ung Svensk Form 2021
Förutom att Ung Svensk Form för första gången i utställningens 23-åriga historia visas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm delas även två helt nya arbetsstipendier ut inom ramen för tävlingen. Ericsson och spelföretaget Massive Entertainment är nya stipendiegivare för i år och de kompletterar de sedan tidigare attraktiva stipendierna från IKEA, Lammhults Möbel, Kvadrat, Arvet och Stiftelsen för Garverinäringens Främjande.

Samtliga utvalda deltagare i Ung Svensk Form 2021:

Albin Karlsson & Johanna Jonsson

Alexandra Fransson & Jacob Alm Andersson

Alexandra Friberg

Anton Brunberg

Anton Kreü

Antonia Pihl

Asli Abdulrahman

Emma K Gudmundson

Gustaf Montelius

Jakob Skote & Max Čelar

Jakob Skote, Max Čelar & Sebastian Dahlqvist

Johanna Wälivaara

Kalle Hellmark & Angelina Kjellén

Linn Henrichson

Marie Isacsson

Mathilda Karlsson

Mirjam Hemström

Mårten Tovle

Qian Jiang

Rasmus Nossbring

Rasmus Steyner Randén

Rebekka Quiroz Wiberg

Sigrid Schiøtz Olsen

Studio Lampent

Therese Isabelle Olsson

Vasily Sitnikov

Ung Svensk Form 2021-juryn består av: Samir Alj Fält, Parasto Backman, Caroline B. Le Bongoat, Johan Deurell, Linnéa Therese Dimitriou, Salka Hallström, Demian Horst, Åsa Jungnelius, Henrik Johansson, Nike Karlsson, Eva Lilja Löwenhielm, Petra Lilja, Tor Lindstrand, Maria Patomella, David Polfeldt, Bea Szenfeld, Andreas Säfström och Mats Widbom.

Varmt välkommen att se utställningen på någon av nedanstående visningsplatser!

Turné 2021:

  • 8 februari – 14 mars, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
  • 1 april – 16 maj, IKEA Museum, Älmhult
  • 4 juni – 3 juli, Utopia Galleria, Umeå
  • 4 september – 31 oktober, Textilmuseet i Textile Fashion Center, Borås
  • 13 november – 16 januari (2022), Form/Design Center, Malmö

Om Ung Svensk Form:
Ung Svensk Form är en jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. I Ung Svensk Form lyfts vikten av att kunna skapa och undersöka fritt utan krav på anpassning till marknaden. Ung Svensk Form fyller en viktig funktion som ett forum där möten mellan formgivare, producenter och publik uppstår. Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad. Ung Svensk Form startade i Malmö på Form/Design Center 1998.